Parfüm Yapımında Kullanılan Bitkiler |
|
|
|
Gül (Rosa damascena): Gülün uçucu yağ oranı % 0,02 - 0,05 dir. Gül esansı, gül suyu, gül konkerti elde edilir. Gül uçucu yağı neroli esansı, lavanta, sandal ağacı, yasemin eterik yağları ile güzel karışımlar verir. Gül yağı aynı zamanda iyi bir cilt yumuşatıcısı ve temizleyicisidir.
Lavanta (Lavandula officinalis): Uçucu yağ oranı en fazla % 1 dir. Parfüm endüstrisinde en çok kullanılan lavanta çeşitleri Lavandula officinalis, Lavandula agnustifolia ve Lavandula spica'dır. Lavanta uçucu yağı serinletici, baharlı aroması olan, sarı renkli, acı ve yakıcı lezzettedir. Anti septik etkisinden dolayı akne losyonlarında cilt toniği olarak kullanılır. Küçük torbaların içinde yatak odalarına, çamaşır dolaplarına konulan kurutulmuş lavanta çiçekleri hem ortama hoş koku verirler, hem de elbise ve çamaşırları güvelerden ve böceklerden korurlar. Banyo suyuna güzel koku verir. Lavanta kolonyası tek başına kullanıldığında bile vücut kokularını giderir, ateşi düşürür, ferahlatır. Lavanta uçucu yağı gül, ıtır, neroli, bergamot esanslarıyla güzel karışımlar verir.
Süsen (İris germonica): Uçucu yağ oranı % 0,2 dir. Güzel kokulu çiçekleri olan süsen bitkisinin rizomlarındaki uçucu yağda menekşe kokusu vardır. Bu özelliğinden dolayı parfümeri endüstrisinde sentetik menekşe kokularının fiksatörü olarak kullanılır. Ayrıca, pudraların ve parlatıcı - temizleyici diş tozlarının içine konur.
Yasemin (Jasminium grandiflorum): Yasemin uçucu yağı parfüm endüstrisinde çok aranan, ama pahalı bir kokudur.
Melisa (Melissa officinalis): Melisanın anlamı "Bal arısı" ve officiinalis ise "şifa" anlamına gelir. Aromatik kokusuyla parfümeri sanayisinde, yapraklarından çay - tentür yapılarak fitoterapide kullanılır. Almanya’da ıspanak gibi çok tüketilen şifalı bir sebzedir. Melissae aetheroleum lavanta esansı ile iyi uyum sağlar. Limon kokusuna benzeyen kokusundan dolayı melisaya limon otu da denmektedir. Aralarındaki fark; melisa yaprakları kalp şeklinde, limon otu yaprakları uzunca şerit şekildedir.
Nane (Mentha piperita): Nane tıbbi yararı çok olan şifalı bitkilerden biridir. Nane esansının, kekik ve benzeri esanslarla birlikte ağız kokularını giderici etkisi vardır. Mentol, diş macunları ile diş sularının vazgeçilmez, antiseptik özellikli bir koku maddesidir. Sakız ve şeker sanayinde yaygın olarak kullanılır.
Defne (Laurus nobilis): Akdeniz ülkelerinde yetişen bir maki çeşididir. Yaprakları uyarıcı ve rahatlatıcı koku banyolarına eklenir. Güzel kokusundan dolayı yapraklarından potburiler yapılır. Defne yağları özellikle sabun endüstrisinde kullanılmaktadır. Uçucu yağı deodorant özelliği gösterir. Çok yağlı ciltlerde ve özellikle ayak terlemelerine karşı kullanılan kozmetik müstahzarları yer alır. Yağlı saçlardaki kepeklenme ve dükülmelere karşı hazırlanan bakım şampuanlarında hidrolası kullanılmaktadır.
Adaçayı (Salvia officinalis): Güney Avrupa ülkeleri ve Anadolu’da çok yaygındır. Yaprakları ve yapraklarından elde edilen uçucu yağı kozmetikte kullanılır. Misk adaçayı esansı cildi temizleme özelliğine sahiptir. Gözenekleri sıkılaştırır, bu özelliği nedeni ile yağlı ciltlerde kullanılan losyonlara konulur. Uyarıcı etkisinden dolayı, haricen koku banyolarında çok kullanılır. Banyo suyuna katılırsa vücuda zindelik verir. Papatya esansı ile birlikte, kuvvetli diş temizleyici özellik kazanır. Yüz maskelerinde adaçayı esansı genellikle yer alır.
Biberiye (Rosmarinus officinalis): Halk arasında "Kuşdili" olarak bilinir. Serinletici ve tatlımsı aromalı, kafuru andıran kokuda bir uçucu yağı vardır. Banyo suyuna katılan biberiye yaprakları kan akışını düzenler ve rahatlama hissi verir. Biberiye eterik yağı kekik, nane, adaçayı ve okaliptus esansları ile değişik koku karışımları verir. Bu karışımlar özellikle derin temizlik maksatlı cilt losyonlarında ve kremlerde kullanılır. Ayrıca, saç losyonlarına konulur ve saça friksiyon yapılmasında, saçları kuvvetlendirici özelliğinden faydalanılır.
Kekik (Thymus serpilium): Kekik uçucu yağları, ağız kokularını giderici, uyarıcı, temizleyici, bakteriostatik olarak kullanılır. Özellikle doğal kozmetiklerde deodorant ve ayak terlemelerine karşı tercih edilir. Yüze yapılan buhar banyolarında, yağlı ciltlere karşı koku banyolarında, çeşitli cilt krem ve losyonlarında da kekik eterik yağı ve drog herbası yer alır.
Karanfil (Jmbosa caryophyllus): Daha çok bir baharat olarak kullanılsa da karanfil , aynı zamanda çok değerli bir parfümeri maddesidir.
Papatya (Matricaria chamomilla): Papatya yağı bahar yorgunluğuna çok iyi gemektedir. Orta Avrupa da yetişen Alman papatyası olarak bilinen “Anthemis nobilis” papatya dekoksiyonu ile saç şampuanları hazırlanır. Saçın rengini açmak içinde papatya çiçeklerinden yararlanılır.
Limon Otu (Lippia citriodora): İltihaba karşı çok etkilidir, kanı temizler ve yatıştırır. Çay olarak kaynatılıp içilirse mide rahatsızlığına iyi gelir. Aynı zamanda ateş düşürücü, idrar söktürücü, gaz giderici gibi önemli yararları da vardır. Limon kokusunda olan bu yağın ferahlatıcı, yorgunluk giderici ve enerji verici etkisi vardır. Esansı yağlı ciltlerde meydana gelen sivilcelere karşı, sporcu masaj yağlarında ve cilt toniği olarak kullanılır.
Turunç (Citrus auranti variete omara): Akdeniz ülkelerinde daha çok parfüm elde etmek için yetiştirilir. Turunç yağı ile aromatik sular ve losyonlar hazırlanır. İlaçların kokularının düzeltilmesinde kullanılır. Eterli yağının tatlı ve baharlı bir aroması vardır. Neroli esansı(turunç yağı) gül, yasemin, ıtır, sedir ile değişik oranlarda karıştırılarak çok değişik koku buketleri elde edilir. Turunç uçucu yağı kuru ışığa hassas ve bağ dokusu zayıf olan ciltler için hazırlanan doğal güzellik ürünlerinde tercih edilir. Deodarantlar ve göz kremlerinde özellikle kullanılır.
Bergamut (Citrus auranti variete bergame): Bergamot esansı esmerleşmeye yol açtığından direk cilde uygulanmaz. Esans hemen hemen bütün eterik yağlarla uygun karışımlar verir. Yağlı ciltler için hazırlanan doğal güzellik ürünlerinde tercih edilir.
Limon (Citrus limonum): Limon esansı lavanta, sedir, ardıç ve gül esanslarıyla güzel karışımlar verir. Limon esansı ile kokulandırılan ürünler yağlı ciltte, yağlı saçta ve kepeklenmede iyi sonuç verir.
Portakal (Citrus auranti var. dulcis): Portakal esansı özellikle sedir, ardıç, neroli, tarçın, ylang ylang ile çok güzel karışım kokular verir. Kuru ve hassas ciltler için hazırlanan ürünlerde kullanılır. Sedir yağıyla hazırlanan doğal karışımı sellülite yaralıdır.
Itır (Pelargonium graveolens) Kozmetikte yaygın kullanılan bir bitkidir. Itır esansı çok iyi bir cilt toniğidir. Koruyucu amaçlı cilt bakımında ve temizlenmesinde kullanılır. Cildin yağ dengesini sağlar. Hormon bozukluğundan ileri gelen kuru ve çatlaklı ciltlere losyon ve kremlerin yararı olur.
Ylang Ylang (Kananga odorata): Filipinlerde kültürü yapılan bir parfüm bitkisidir. Eterik yağın hücre yenileyici ve cilt nemlendirici özelliği vardır. Esans,parfümeride genellikle tek başına kullanılır. Gül,portakal,mandalina ve santali esansları ile güzel karışımlar elde edilir. Kuru ve çatlaklı ciltler için hazırlanan müstahzarlar tercih edilir. Rengi bozulmaz ve dayanıklıdır.
Bu içerik 2257 Defa Okunmuştur |




